Broken Clouds

18°C

Kołobrzeg

16 czerwca 2024    |    Imieniny: Alina, Aneta, Justyna
16 czerwca 2024    
    Imieniny: Alina, Aneta, Justyna

Redakcja: tel. 500-166-222 poczta@miastokolobrzeg.pl

Portal Miasto Kołobrzeg FBPortal Miasto Kołobrzeg na YT

Regionalny Portal Informacyjny Miasta Kołobrzeg i okolic

reklama

reklama

Żółciak siarkowy - hit wśród grzybiarzy, smakuje jak prawdziwy kurczak

Jeszcze kilka lat temu, żółciak siarkowy był praktycznie nieznany wśród grzybiarzy. Dziś ten intensywnie żółty grzyb robi furorę na polskich stołach. Jest tak charakterystyczny, że trudno go pomylić z czymkolwiek innym. Pomimo tego, że zbieranie grzybów uważane jest w Polsce niemal za sport narodowy, najczęściej wyruszamy na grzyby jesienią i zbieramy tylko kilka podstawowych gatunków, takich jak prawdziwki czy podgrzybki. Okazuje się jednak, że w naszych lasach można zbierać grzyby przez cały rok, a jednym z najsmaczniejszych jest właśnie żółciak siarkowy, który jest pasożytem drzewnym. Ten grzyb porasta chore drzewa w sposób podobny do huby i zyskuje coraz większą popularność, ponieważ smakuje jak prawdziwy kurczak. Dlatego też bywa nazywany „kurczakiem z drzewa”. Sezon na jego zbieranie zaczyna się w maju.

Okazuje się, że amatorów żółciaka siarkowego jest coraz więcej. Sezon na żółciaka siarkowego zaczyna się w maju, a zbiera się głównie młode grzyby, które są jeszcze miękkie, ponieważ starsze stają się twarde i praktycznie niejadalne. Wygląd żółciaka jest na tyle charakterystyczny, że trudno go pomylić z innymi grzybami.

Sposobów na przyrządzenie tego smakołyku, za który dziś trzeba zapłacić około 40 złotych za kilogram, jest wiele. Jednak każdy z nich wymaga najpierw obgotowania świeżego grzyba przez około 10 minut w gorącej wodzie. Podczas gotowania wydziela specyficzny, siarkowy i niezbyt przyjemny zapach, który znika podczas dalszej obróbki.

„Mi najlepiej smakuje żółciak smażony w panierce, podobnie jak kotlet schabowy. Gdy podaję go znajomym jako ciekawostkę, niektórzy nie mogą uwierzyć, że jedzą grzyba, a nie kotleta z kurzego fileta,” mawiają grzybiarze. Oprócz tego, z żółciaka siarkowego można przyrządzić doskonałe kotlety mielone czy ugotować zupę a la flaczki.

Grzyb stał się już na tyle popularny, że oprócz przepisów na jego przyrządzenie, w internecie można bez problemu znaleźć również informacje o rozsadach jego grzybni. Spotkać go można na przykład między Bagiczem, a Sianożetami, czy przy hali Milenium.

 

 

 

reklama

reklama

Dodaj komentarz

UWAGA!
Komentarze są prywatnymi opiniami Czytelników, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Publikowanie jest jednoznaczne z akceptacją regulaminu. Jeśli jakikolwiek komentarz narusza obowiązujące prawo lub zasady współżycia społecznego, prosimy o kontakt poczta@miastokolobrzeg.pl. Komentarze niezwiązane z artykułem, naruszające regulamin lub zawierające uwagi do redakcji, będą usuwane.

Komentarze zostaną opublikowane po akceptacji przez moderatora.

Zgody wymagane prawem - potwierdź aby wysłać komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież

Administratorem danych osobowych jest  Wydawnictwo AMBERPRESS z siedzibą w Kołobrzegu przy ul. Zaplecznej 9B/6 78-100 Kołobrzeg, o numerze NIP: 671-161-39-93. z którym możesz skontaktować się osobiście pod numerem telefonu 500-166-222 lub za pośrednictwem poczty elektronicznej wysyłając wiadomość mailową na adres poczta@miastokolobrzeg.pl Jednocześnie informujemy że zgodnie z rozporządzeniem o ochronie danych osobowych przysługuje ci prawo dostępu do swoich danych, możliwości ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania w zakresie wynikającym z obowiązującego prawa.

reklama